Dušanov dnevnik, 19. del - Nočno življenje

Pred leti sva s prijateljem imela precej nore ideje in divje nočno življenje. To je bilo obdobje pred začetkom krize in malce po tistem, ko smo prevzeli Evro. Ko je bilo najino finančno stanje dosti boljše kot danes.

Ena izmed najinih bolj odštekanih idej je bila naslednja - v lastni režiji in za lastne potrebe sva izvedla zanimivo mini raziskavo. Vsak od naju je v roke vzel svoj izvod Oglasnika. Zanimala naju je seveda rubrika Zasebni stiki. Ja, to je tista rubrika, v kateri dekleta ponujajo spolne usluge. Od erotične masaže, brez intimnih stikov, do kompletnega paketa, v katerem te gospodična zadovolji oralno, vaginalno, analno, skratka brutalno... A pravzaprav naju to niti ni zanimalo. Vsak od naju si je izpisal 15 telefonskih številk. Jaz sem se osredotočil na tiste iz Ljubljane oziroma osrednjeslovenske regije, kolega pa na tiste iz Štajerske in anketa se je lahko začela.

Opravila sva 30 telefonskih klicev. V treh primerih številka ni obstajala. V štirih primerih je telefon večkrat zapored zvonil v prazno. Ostalo nama jih je torej 23. Vsaki od njih sva postavila tri vprašanja. Koliko si stara? Kakšna je cena? Počneš to le zaradi denarja, ali v seksu tudi uživaš? Punce so bile presenetljivo iskrene. Šest jih je bilo takih, ki so iskreno priznale, da uživajo v dobrem seksu in, da so pač združile prijetno s koristnim. Dve sta celo priznali, da, če dobita stranko oz. moškega, ki jima je res všeč, mu ne zaračunata ničesar. Sicer pa je bila takrat povprečna cena slovenskih prodajalk ljubezni preračunano od 50 – 70 evrov za pol ure seksa. Dekleta so bila večinoma študentke, v starostni skupini od 19 – 26 let in večinoma Slovenke. Kasneje sem izvedel, da svoje storitve ponujajo večinoma v najetih garsonjerah, ki niso njihova stanovanja in, da se nekatere od njih tržijo z večimi telefonskimi številkami naenkrat. Nekatere od njih svoje potencialne stranke iščejo tudi na spletnih portalih za zmenke. Prefinjeno... No, res je tudi, da vzorec 23 anketirank ni ravno najbolj reprezentativen in merodajen. Glede na to, da dotična dekleta za svoje storitve državi ne plačujejo davka (v državah, po katerih se tako radi zgledujemo, imajo to bolje urejeno), bi predvideval, da jim gre kar dobro.

Najin naslednji projekt je bil še bolj odbit. Za cilj sva si zadala, da ugotoviva v katerem slovenskem nočnem klubu imajo najlepše in najbolj privlačne striptizete ter kje imajo najcenejše pivo. Oba sva bila samska, rahlo razočarana v ljubezni in kot nalašč za takšen 'raziskovalni podvig'. Najina nočna potovanja so se začela - Celje, Žalec, Vransko, Kamnik, Kranj, Ljubljana... Opozoriti vas moram, da je zahajanje po nočnih klubih drag šport in popolnoma  neprimeren za ljudi s plitkimi žepi. Cena malega piva znaša 5 evrov, koktejl za gospodično 20 evrov, 'table dance' še pet evrov več. Skratka zasoljeno drago, Nekega sobotnega večera si tako rečeva: "Ajde, še tega potem pa dosti. Ne moreva zapravit pol plače za take bedarije." Doslej sva ugotovila le, da je večina punc, ki dela v slovenskih nočnih klubih večinoma iz Dominikanske republike, Ukrajine, Belorusije ali Slovaške.

Tistega sobotnega večera pa se mi je zgodilo, kar se mi ne bi smelo. Verjetno nikoli. Zaljubil sem se v striptizeto. Sranje! Moj kolega je, jasno, ponorel. Kako me je lahko vžgalo tako ekspresno hitro? In to mene, človeka, ki se je že zgodaj naučil, da je treba biti v odnosu z ženskami previden. Slabe izkušnje pač. Ženske zame nikoli niso bile le seksualni objekt. Nikoli nisem na njih gledal le kot na kos mesa. Res nikoli. Rad imam ta sladka, dišeča bitja, ki pa ti znajo tako kvalitetno dvignit živec. Vedno sem tudi trdil, da so ženske v marsičem boljše, pametnejše od nas moških. Kar je res, je res.

Glasba je bila dobra, počasi sem žulil svoje pivo in opazoval njo. Ime ji je bilo Oksana. Stara je bila 25 let, prihajala je iz vzhodnega dela Ukrajine. Na levi nogi je imela tetovažo, škorpijona. Imela pa je tudi skodrane črne lase in zelene oči. In najlepši nasmeh, kar sem jih kadarkoli videl pa privlačen glas, povrhu vsega je bilo njeno znanje slovenščine res presenetljivo. Precej koktejlov sem ji plačal in priznam, ta denar bi lahko izkoristil bolje. Ali pa tudi ne. Pogovarjala sva se, se smejala in poljubljala. nisem si delal nobenih iluzij, da bi med nama lahko bilo kaj več, le užival sem v trenutku. Zdi se mi, da je uživala tudi ona. Ali pa je tako dobro igrala. Kdo bi vedel... Nekega večera sem spet prišel tja. Preprosto  moral sem jo videti, jo objeti in se potopiti v vonj njenega parfuma. Natakarice so me že poznale, šef lokala tudi. Oksane pa ni bilo nikjer. Zbolela? Oksane ni več, mi reče šef. Umrla je! Kako umrla? Prevelik odmerek heroina! Šef je gledal v tla. Vedel je, da je sokriv za njeno smrt. Meni je takrat prvič postalo jasno, da se v svetu slovenske prostitucije in trgovanja z ljudmi dogaja marsikaj. Na Oksano pa so ostali sami lepi spomini...

 

Napisal: Dušan Jambrošič

Uredila: Urška Košir in Jaka Jaklič

Slike: Dreamstime.com

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.