Dušanov dnevnik, 13. del - Stop!

Spolno nadlegovanje na delovnem mestu je v deželici podalpski še vedno tabu tema. Gre za področje, ki bi si zaslužilo več pozornosti, a o tem se piše in govori zelo malo. Kot, da se ne bi dogajalo. Kot, da roka šefa poslovalnice nikoli ‘pomotoma’ ne bi zašla na prsni koš tajnice. Jasno, dečko je preizkušal teren. Testiral 'sveže meso'. Zanimala ga je reakcija. Ima moč, vpliv. Je njen neposredno nadrejen, zato verjame, da lahko počne, kar mu je volja. In verjame, da to lahko počne nekaznovano.

V večini mojih zapisov sem sam tudi protagonist zgodbe, gre za osebna doživetja in osebne izpovedi. Tokrat pa je drugače. V spodnjih vrsticah je zapisana resnična izpoved neke moje kolegice, s katero sva se zadnjič dobila v Ljubljani na kavi. Prosila me je, če bi lahko njeno zgodbo objavil javno. Brez imen se razume. Identiteta vseh vpletenih mora ostati skrita. Prav tako ni pomembno, v katerem podjetju se je zgodilo...

Glavna junakinja je v tem primeru, gospa, ki jih šteje malce več kot 40. Srečno poročena, zadovoljna in zadovoljena. Kar pomeni, da nima nobene potrebe po avanturi, niti nobene želje vzbujati pozornost moških sodelavcev ali nadrejenih v podjetju. Mati dveh odraščajočih najstnikov, ljubiteljica narave, komunikativna. Pozitivno usmerjena, optimistka, z zelo realnim pogledom na življenje in svet. Povedano z enim stavkom: ženska, ki ima v glavi 'urejeno podstrešje''. Taka je moja splošna ocena o njej. Zato ji popolnoma zaupam in med pripovedovanjem njene zgodbe nisem niti enkrat samkrat podvomil v resničnost povedanega, niti nisem dobil občutka, da stvari z namenom boljšega učinka napihuje in dramatizira. Njeno govorjenje je bilo umirjeno, stvarno, a tudi čustveno. Poskušala je skriti, da se ji trese spodnja ustnica in, da se ji trese glas, a pozorno oko in pozorno uho to zaznata. Pretreslo jo je! Strah jo je! V službo, ki ji je zvesto vdana že 26 let, hodi z vsak dan večjim odporom, strahom, celo gnusom.

Vse skupaj se je začelo pred časom, ko je njen neposredno nadrejeni v komunikaciji začel uporabljat kosmate, opolzke šale, ki so jasno namigovale na spolnost. Vse skupaj se je nadaljevalo z ustrahovanjem in žalitvami podrejenih v smislu: "Če ne boste dosegli tega in tega, boste… Saj vemo, kako gredo te stvari, kajne?" Za gospo, ki je glavna junakinja te zgodbe – recimo, da ji je ime Nataša, pa je kapljo čez rob pomenil trenutek, ko se je roka njegovega šefa – recimo, da mu je ime Aleš, znašla na njenem oprsju. Nasprotnik je vstopil globoko na prepovedano ozemlje. In zraven si je verjetno mislil: "Kaj mi pa more? Me bo tožila? Jaz poznam vse ljubljanske odvetnike in tožilce. Jaz sem šarmanten, postaven mož, ki je nekaj dosegel. Imam ugled, moč, vpliv, denar in zaledje - strice, ki jim je nekdo ukradel ozadje. Kdo ali kaj si pa ti?"

Ko mi je pripovedovala o tem kaj se dogaja pri njih – gre za zelo znano, veliko, ugledno in uspešno ljubljansko podjetje - sem najprej začutil sočutje. Sledila je globoka žalost, nato pa bes. In nisem si mogel kaj, da ne bi pomislil, kako bi jaz odreagiral  v primeru, če bi izvedel, da moje dekle otipava njen šef v službi? Kolikor se poznam, bi reagiral burno. Prva ideja, ki mi pade na pamet je, da bi se pozanimal, kateri avto vozi ta šminker. Nato bi avto polil s kislino in na vrata napisal: ''Vesel Božič ti želim, seksualni manijak!'' Bi s tem kaj rešil? No… enemu od avtoličarjev bi precej izboljšal zaslužek, to pa je tudi vse. Kako se torej lotiti takih tipov, ki v svoji naduti aroganci verjamejo, da so nezlomljivi in nedotakljivi? Jim polomiti noge s kijem za baseball in z masko na glavi? Dobra ideja! A, če dečko ne ve, zakaj je bil tepen, je vse zaman. Torej, stvari se je treba lotiti strateško in premišljeno. Kot pri partiji šaha. Kjer moraš poleg svoje, predvideti tudi potezo nasprotnika. In ga udariti tam, kjer najbolj boli.

Nataša se je odločila za zelo pogumno potezo. Malokdo na njenem mestu bi v deželici podalpski reagiral na enak način. Odločila se je, da bo šla do konca. In za te stvari pooblaščenim in pristojnim ljudem pokazala elektronska sporočila, sms-e in s sabo pripeljala sodelavko, ki bo potrdila, da je Aleš to počel množično, serijsko, več let. In, da imajo ženske v podjetju tega dovolj. Dovolj imajo ustrahovanja, poniževanja in blatenja. Vsak pride enkrat do točke, ko ne more več in takrat se izkaže njegova prava moč.

Epilog zgodbe:

'Aleš' ni več vodja oddelka, trenutno je na prisilnem dopustu. Čisto prijateljsko pa mu priporočam, naj se zglasi pri kakšnem dobrem psihoterapevtu. Zraven pa naj si prebere še knjigo z naslovom: Moški, ki sovražijo ženske. Morda bo pomagalo.

'Nataša' – čestitke za pogum :)

Ta zapis je namenjen vsem, ki so zmogli dovolj poguma, volje in moči, da so se jasno, glasno in odločno uprli mobingu na delovnem mestu. Ne glede na posledice. Tu lahko s ponosom pripišem, da sem tudi sam eden izmed takšnih, tožba proti mojemu bivšemu delodajalcu je trenutno v teku. Zapis pa je seveda namenjen tudi vsem ženskam, ki so se ali pa še bodo, odločno uprle spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu.

 

Pripravil: Dušan Jambrošič

Uredila: Urška Košir

Foto: Dreamstime.com

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.