Druga godba - 31. mednarodni festival

Čez natanko en mesec se bo v Ljubljani pričela Druga godba - festival, na katerem se bodo predstavili večinoma etno izvajalci, poleg sodobnih jazz glasbenikov in ostalih 'world music' umetnikov. V letu 2015 bo potekal že 31. po vrsti, v vseh teh letih pa se je izjemno uveljavil in danes sodi med najboljše evropske festivale drugačne glasbe.

Druga godba v Ljubljano vedno pripelje najboljše glasbenike iz različnih okolij in glasbenih tradicij, ki se navezujejo na ljudska izročila, hkrati pa se posvečajo ustvarjalnemu raziskovanju. Izbor nastopajočih na festivalu je včasih celo korak pred svetovnimi trendi. festival pa je vplivna britanska glasbena revija Songlines že petkrat, nazadnje letos, uvrstila med 25 najboljših festivalov na svetu.

PROGRAM - 28. do 30.05.2015

Aziza Brahim (Zahodna Sahara), Noura Mint Seymali (Mavretanija) - world music koncert

Cankarjev dom 28.05.2015 ob 20.00

Pevka Aziza Brahim živi v izgnanstvu v Španiji in ustvarja v imenu zatiranih v Zahodni Sahari. Njen album Soutak, ki je nastal v sodelovanju z ameriškim glasbenikom Chrisom Eckmanom, je lani osvojil vrh letne lestvice World Music Charts Europe 2014.

Dennis Bovell (Velika Britanija/Barbados) - klubski večer duba

Pritličje 28.05.2015 ob 23.00

Dennis Bovell je priznani britanski reggae in dub glasbenik, najbolj znan po dolgoletnem sodelovanju z Lintonom Kwesi Johnsonom. Predstavil se bo v vlogi DJ-ja na klubskem večeru duba.

Hindi Zahra (Maroko), Tune-Yards (ZDA) - world music & indie pop koncert

Kino Šiška - Center urbane kulture 29.05.2015 ob 19.30

Merrill Garbus, ustanoviteljica ameriške zasedbe Tune-Yards, je pošteno predramila ameriško popularno glasbeno prizorišče z njenim drugim albumom Who Kill, ki ga zaznamuje divji glasbeni slog in zajema širok razpon od worldbeata ter indie popa do afrobeata, freak folka in še marsičesa.

Yasmine Hamdan (Libanon) - world music koncert

Gala hala, Metelkova mesto 29.05.2015 ob 22.00

Libanonska pevka Yasmine Hamdan je ena izmed vrste glasbenikov, ki jim je svetovno prepoznavnost zagotovilo sodelovanje s slovitim filmskim režiserjem Jimom Jarmuschem.

Global Club Music Network: DJ Ops & D. Wattsriot (Brazilija/Velika Britanija/Tenerife) - world music klubski večer

Klub Gromka, Metelkova mesto 29.05.2015 ob 23.00

DJ Ops iz brazilskega kolektiva Criolina bo festivalu dodal nekaj brazilskega vzdušja. Kot DJ bo nastopil tudi član kultne zasedbe Fun-da-Mental Dave Watts. Njihov koncert leta 1996 velja za enega vrhuncev dolgoletne zgodovine festivala.

Hayvanlar Alemi (Turčija) - world music koncert

Klub Channel Zero, Metelkova mesto 29.05.2015 ob 24.00

V Ankari se je leta 1999 zbrala skupina srednješolcev in se poimenovala kot 'Kraljestvo živali' (Hayvenkar Hayvanlar Alemi) ter ustvarila samosvoj slog psihedeličnega folk rocka, ki ga neguje še danes.

Sons of Kemet (Velika Britanija) - world music koncert

Menza pri koritu, Metelkova mesto 30.05.2015 ob 01.00

Sons of Kemet so eden v vrsti zanimivih glasbenih hibridov, ki prihajajo z londonske alternativne scene zadnjih let. Njihova svojevrstna mešanica jazza, rocka, karibskih ter afriških ritmov velja za plesno klubsko uspešnico.

Madame Baheux (Avstrija) - world music koncert

Cankarjev dom 30.05.2015 ob 14.30

Ženski kvartet, ki ga vodi srbska pevka in violonistka z Dunaja Jelena Popržan, sestavljajo glasbenice iz BiH, Bolgarije in Avstrije. Njihova glasba, ki je sveža in eklektična, se vse bolj uveljavlja kot nova glasbena atrakcija s področja Balkana.

Božo Vrećo (Bosna In Hercegovina), Silvia Perez Cruz & Toti Soler (Španija) - world music koncert

Cankarjev dom 30.05.2015 ob 16.00

Božo Vrećo je mladi pevec tradicionalne bosanske sevdah glasbe, ki je pred kratkim izdal svoj prvi solistični album. V Ljubljani se bo prvič predstavil festivalskemu občinstvu. Barcelonska pevka in multiinstrumentalistka Sílvia Pérez Cruz pa si je zvezdniški status prislužila z albumom Granada.

Katalena (Slovenija), Canzoniere Grecanico Salentino (Italija) - world music koncert

Kino Šiška - Center urbane kulture 30.05.2015 ob 20.00

Katalena, ena najpomembnejših slovenskih glasbenih zasedb, se po štirih letih vrača na prizorišče z novim albumom Enci benci Katalenci, ki bo doživel svojo premierno izvedbo prav na letošnji Drugi godbi.

Batida (Portugalska/Angola) - world music koncert

Stara elektrarna - Elektro Ljubljana 30.05.2015 ob 23.00

Angolsko-portugalski glasbenik, producent in didžej Pedro Coquenão alias Batida je v zadnjih letih zaslovel po vsem svetu. Z v živo odigrano in zaokroženo umetniško idejo, ki povezuje semplano afriško in karibsko plesno glasbo, iz katere še posebej izstopa vpopularni angolski kuduro, s plesnimi vložki in aktualnopolitičnimi video sporočili.

CENE VSTOPNIC

Vstopnica za celoten festival: 35 €
Dnevna vstopnica (29. maj): 25 €
Dnevna vstopnica (30. maj): 25 €

Pripravila: Urška Košir

Vir: Turizem Ljubljana, Druga godba

Foto: arhiv Druga godba

Spletna stran: Druga godba

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.