Festival Druga Godba - 32. mednarodni glasbeni festival

S svojo 32-letno zgodovino je Festival Druga godba eden najpomembnejših glasbenih festivalov osrednje Evrope. S svojim konceptom, novimi pristopi, odkrivanjem neznanih glasbenih vsebin in geografskih teritorijev, je edinstven v tem kulturnem prostoru.

Ves čas od nastanka festivala, od leta 1984 dalje, se programska raven festivala dviguje, išče nove pristope in sveže glasove. Druga godba vsem obiskovalcem omogoča vpogled v glasbeno tradicijo in kulturo raznih narodov in tako prispeva pomemben delež festivalskemu dogajanju v prestolnici.

Kot dokaz za uspešno delo je festival v letu 2006 prejel Župančičevo nagrado za konceptualno izvirno festivalsko zamisel, ki že več kot dve desetletji seznanja in navdušuje z živo umetniško ustvarjalnostjo na področju etno in folk glasbe, nove urbane glasbe, fuzije etna in modernih glasbenih pristopov z vsega sveta. Maja 2008 je Druga godba, poleg Slovenske turistične organizacije, sodelovala na promociji Slovenije v ZDA. V sodelovanju z National Geographic Traveler sta bila izvedena tudi dva posebna glasbena dogodka – prvi v legendarnem jazz Joe’s Pubu, kjer sta nastopili skupini Godalika z gosti ter Fake Orchestra. Na drugem koncertnem večeru v Town Hallu pa so se predstavili Laibach, Bratko Bibič in Guy Klucevsek, Vasko Atanasovski ter Marc Ribot & Greg Cohen, Brina, Zlatko Kaučič, Silence ter Katalena.

Leta 1990 je Zavod Druga godba postal član osrednje mednarodne organizacije na področju glasb sveta, Europe Forum of Worldwide Music Festivals – EFWMF. To je mreža 43 festivalov in 13 pridruženih članov sveta iz 20 evropskih držav, ki vključujejo široko paleto in najvišjo kakovost evropskih svetovnih glasbenih festivalov. Člani združenja EFWMF so dobro povezani tudi z državami izven Evrope, predvsem zaradi intenzivnega formalnega in neformalnega mreženja. Člani EFWMF si delijo vizijo, da je svet mozaik številnih lokalnih tradicij in glasbe, različni v izrazu in vsebini a enaki po kvaliteti. EFWMF in njeni člani si nenehno prizadevajo olajšati in okrepiti povezave do drugih evropskih in neevropskih festivalov. Poleg tega je EFWMF pomemben tudi zaradi vzdrževanja komunikacijske povezave med kulturnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s splošnimi vprašanji, pomembnimi za organizatorje dogodkov ni glasbene strokovnjake.

GLASBENI PROGRAM

Četrtek, 26. maj:

St Germain (Francija, Mali); 21.00 Kino Šiška

Enkratni francoski dotik glasbenega maga Ludovica Navarra aka St Germain z unikatnim vključevanjem jazza, bluesa in afra v house zvoke. Real Blues is Sure Thing!

Katja Šulc (Slovenija, Mehika); 23.00 Menza pri koritu

Ljubljenka občinstva plesnih urbanih muzik se tokrat razdaja v sodobni romski poeziji, uglasbljeni v mehiškem glasbenem miljeju. Premiera albuma Kamlisàjlan.

Petek, 27. maj:

Saul Williams (ZDA); 19.00 Kino Šiška

Po dveh desetletjih gibanja na robu ameriške pop kulture je edinstven Umetnik z novim delom MartyrLoserKing  razpihal meglo in ozvočil smerokaz za prihajajoče čase.  Praznik za hip hop sceno, pesnike in igralce ter družbeno angažirano umetnost.

Nneka (Nigerija, Nemčija); 20.30 Kino Šiška

Antropologinja, ki je iz zgodovinsko zglednih primerov  afrobeata, rapa, reggaeja in soula ustvarila svojevrsten novodoben globalen glas za enakopravnost in vero v ljubezen. V spominu se še vedno vrti njen sijajen drugodbeni  koncert iz leta 2011, a njenih Pravljic še zdaleč ni konec.

Pat Thomas & Kwashibu Area Band (Gana); 22.00 Kino Šiška

Ganski highlife je s pomočjo Strut Records končno dobil potreben vzgonski veter za prelet na ostale kontinente.  Pravi čas za iskanje izgubljenih LP zakladov je tu. Na odru obdan z glasbenimi biseri oživi zlati glas Afrike — Pat Thomas.

uKanDanZ (Etiopija, Francija); 23.30 Gala hala

Spoj etiopskih popularnih godb in visokonapetostnega rocka je dosegel nov vrhunec v čustveno nabitih pesmih na koncertih skupine, ki samozavestno poziva na ples.

Orkesta Mendoza (ZDA); 0.15 Menza pri koritu

V Mehiki rojen Sergio Mendoza (ex Calexico) je sinonim za Tucson, Arizono in njegov indie mambo, godbeni vrvež, kjer se okusi mamba, psihadelične cumbie, ranchera in rumbe izmenjujejo z indie-rock držo, mariachi klubuki in, pozor, gospodom Duranom , ki pleše na leseni škatli.

The Comet is Coming (Velika Britanija); 01.00 Channel Zero

Londonska jazzy scena je spet dobila novo energijsko injekcijo. Shabaka Hutchings (Melt Yourself Down, Sons of Kemet) v kontekstu ustvarjalne karibske diaspore širi kompozicijski slog in ga v živo briše s plesno improvizacijo, ki jemlje dih. The Comet Is Coming za sonično mladino in planet starcev.

Afroville (Slovenija); od 23.00 Klub Gromka

Afroville selektorji Bakto, Dinarid in Woo-D spajajo godbe črne celine. Tradicionalni highlife in nafankiran soul dopolnjujejo z vmesnimi vložki afro-cuban in tribal ploščkov. Spoj plesnih ritmov, ob katerih ni mogoče ostati pri miru.

Sobota, 28. maj:

Dinovski-Schuberth (Makedonija, Avstrija); 14.30 Klub Cankarjevega doma

Zelo mlad dvojec iz Linza, ki se po prejetih nagradah in stažu že približuje profesorski veličini, z virtuoznostjo obvladuje pot od Vardarja proti Donavi in se hkrati spogleduje z glasbenim gradivom, ki mu je harmonikarski meh pisan na kožo.

tAman (Bosna in Hercegovina, Slovenija); 16.00 Klub Cankarjevega doma

Spomini na skupino Dertum so še vedno sveži in 20 let je minilo, kot bi vzkliknil aman. Ena od pevk Dertum je na valovih popularnosti novega sevdaha prebudila ljubezen do sevdalink, ki nikoli ne mine. In uspelo ji je s pravo mero.

Dom La Nena (Brazilija, Francija); 19.30 Klub Cankarjevega doma

Potem ko se je nekaj let kalila ob Jane Birkin, je mlada kantavtorica z dokončano elitno šolo violončela vzplamtela na pariški glasbeni sceni. Njeni kolekciji albumov Ela in Soyo zvenita kot uglasbljeni sončni zahod.

Magnetic Ensemble (Francija); od 22.00 Stara mestna elektrarna — Elektro Ljubljana

Kako elektrojazz postane najboljša plesna muzika? Odgovor nudi na okroglem odru zasidran futuristični peklenski glasbeni stroj, ki ga upravlja kirurško precizna posadka glasbenikov z omamljajočimi zvoki in kozmično svetlobo.

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

Torek, 24, maj:

21.00, Kino Šiška

Samo prek naših trupel / They Will Have to Kill Us First

Leta 2012 so džihadisti v Maliju prevzeli oblast in prepovedali glasbo. Filmski dokumentarec sledi glasbenikom upornikom, ki so v času cenzure igrali glasneje kot kadarkoli prej.

Četrtek, 26. maj:

17.00 (17.45)*, Pocket Teater

Kam deščica, kam barčica?

(Eka Vogelnik, Brina Vogelnik, Luka Ropret)

Teče potoček, teče mimo hriba, v tolmun se zliva, v vodi se ziba Deščica.

Naša Deščica z živalcami in pesmicami odkriva sebe in svet. Glasbeno-lutkovna igrica za najmlajše (3 - 10 let).

*V primeru, da bo več kot 30 obiskovalcev.

18.00, Ziferblat

Glasba v diaspori

Ena od rdečih niti Druge godbe 2016 bodo nastopi glasbenikov, ki delujejo izven svoje matične domovine, o čemer bodo spregovorili tako letošnji festivalski gostje kot tudi tuji glasbeniki, ki delujejo v Sloveniji.

19.00, Ziferblat

Muz(ik)e: navdihujoče ženske v glasbenem poslu

Okrogla miza o ženskih perspektivah o delovanju v svetu glasbe.

 

Petek, 27. maj:

13.00 SEM — Slovenski etnografski muzej, Muzejska dvorana

Mambocumbiamanija

Člani zasedbe Orkesta Mendoza bodo predstavili in razložili svoje glasbene sloge, predstavili mambo in cumbio ter pojasnili, kako je americana vplivala na njihovo domačo Arizono.

17.00 Kino Šiška

Saul Williams: Vloga glasbenika v ozaveščanju javnosti

Pogovor z glasbenikom, ki velja za enega najbolj ostrih kritikov ameriške družbe: javno je nasprotoval tako vojni proti terorju kot vojaškemu vmešavanju v Iraku in Afganistanu kot ameriškemu političnemu establišmentu.

Sobota, 28. maj:

18.00, Klub CD

Ian Brennan: Kako glasba umre (ali živi)

Pogovor s producentom, dobitnikom grammyja in pisateljem, ki je v zadnjih dvajsetih letih potoval po globalnih brezpotjih in raziskoval ter snemal manj znane glasbenike in glasbe.

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Splet: Druga godba, Facebook

Vir: Mateja Grahovac, Druga godba

Foto:  arhiv Druga godba

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.