Priznanje Brigiti Drnovšek Olup - Oftalmologinji iz UKC Ljubljana

Slovenska vrhunska očesna zdravnica oz. oftalmologinja Brigita Drnovšek Olup, je postala prva ženska dobitnica prestižnega mednarodnega priznanja ESOPRS za delo na področju očesne plastične in rekonstruktivne kirurgije. 

Oftalmologinja z ljubljanske Očesne klinike, UKC Ljubljana, je prejšnji teden prejela visoko priznanje za delo na področju očesne plastične kirurgije in je prva ženska v 38. letih, odkar obstaja združenje, ki je prejela to prestižno priznanje. Priznanje je prejela zaradi svojega velikega doprinosa k razvoju stroke na področju uvajanja izboljšav obstoječih metod zdravljenja in lastnih inovativnih metod, predvsem na področju laserskega zdravljenja, ki so postale uveljavljene v Evropi in svetu.

V stiku z bolniki je že dolgo časa, saj je že kot deklica očeta, ki je bil zdravnik, spremljala na terenu. Ko so na fakulteti zaznali njeno posebnost, da je dvoročna (obe roki lahko uporablja enakovredno, tudi za pisanje), so jo spodbudili k specializaciji očesne kirurgije. Na čelu očesne klinike je bila celih osem let in v tem času stroko dvignila na vrhunsko raven.

Po končani medicinski fakulteti je začela z delom v Zdravstvenem domu v Trbovljah, kjer je delala v splošni ambulanti ter občasno tudi na šolski in otroški amublatni, tam pa si je nabrala veliko izkušenj z delom na terenu. Po štirih letih pa je odšla na specializacijo iz oftalmologije na Očesni kliniki v Ljubljani.

Njena posebnost je da je dvoročna, kar pomeni da vse počne z dvema roka, tudi piše. To posebnost so opazili že na fakuteti, kjer so ji je asistent povedal, da bi bila zaradi tega dobra za okulistiko.

Za svoje največje dosežke pa šteje to, da je dober zdravnik, da je razvila novo stroko v Sloveniji in jo postavila ob bok razvirim državam ter s tem prispevala k prepoznavnosti Slovenije.

 

 

Pripavil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: Urška Košir, Shutterstock

Vir: UKC, Sensa 

Oddaj komentar

Sledite nam: