Dan odprtih vrat v ustvarjalni risarni - Milanka Fabjančič in Teja Ideja

Dve umetnici, Milanka Fabjančič in Teja Ideja, ki ustvarjata skupne projekte, sta se odločili in odprli vrata njunega ateljeja. "Teja Ideja je grafična oblikovalka, jaz pa ilustratorka, obe delava oblikovane izdelke, vse od papirne galanterije, umetniških grafik ter emajlirane posode. Toplo dobrodošli!", pravi Milanka in vas vabi, da ju na Novem trg 6 v Ljubljani obiščete kadarkoli do petka, kjer vas s Tejo pričakujeta vsak dan med 11h in 18h uro.

Milanka Fabjančič

Milanka je priznana slovenska ilustratorka. Zlata maturantka na gimnaziji Poljane je po končani srednji šoli naredila sprejemne izpite za Slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost. Tam je diplomirala leta 2006, z risanim filmom ‘Striček in Psiček’ pod mentorstvom profesorja Milana Eriča, istega leta pa vpisala še magistrski študij, kjer pripravlja daljšo verzijo risanke ‘Striček in Psiček’ ter t.i. ‘postavljivo slikanico’ z vsebinskim nadaljevanjem risanke. Milanka je tudi ustanoviteljica in lastnica blagovne znamke Ha ha! (z angleškim pripisom The LifeSmile Brand), ki je prepoznavna po pisanih vzorcih in originalnih potiskih papirne galanterije, torb, tekstilnih izdelkov in svetil, na katerih se bohotita nasmeh in svežina, ki izvira iz risarskih in slikarskih motivov ustvarjalne mlade generacije akademskih slikarjev. Milankin ekscentrični dizajn, ki koketira z ulično modo ter jo hkrati ponovno ustvarja, je reciklaža nostalgičnih elementov v eksplozivno vizionarskem slogu, namenjen predvsem ‘tistim srčnim ljudem,  ki vidijo svet skozi pozitivno prizmo’. Milanka je tudi avtorica linije emajlirane posode za EMO Novum, obenem pa v okviru lastne blagovne znamke med drugim ustvarja emajlirane izdelke, ki so precej bolj 'ilustrirani'. Kot pravi sama: "Ni meje med ilustracijo in posodo."

Teja Kleč

Teja, lastnica znamke Teja Ideja, je grafična oblikovalka, ki ustvarja zgodbe in oblike. Nekoč si je želela postati operna pevka, a je nato končala srednjo oblikovno šolo, kasneje pa se vpisala na študij dramaturgije. Po končanem študiju jo je pot zanesla na radio Radyoyo, kjer se je začela ukvarjati s svojo srednješolsko ljubeznijo – grafičnim oblikovanjem. Kot grafična oblikovalka je nato nekaj let delala v oblikovalskih agencijah Armada in Luks Studio, v javnosti pa je najbolj prepoznavna kot oblikovalka zanimivih vzorcev v retro slogu na zvezkih, razglednicah in servirnih deskah ter avtorica brošk z vzorci iz jugoslovanske ikonografije (fičko, stoenka, nekoč priljubljeni čevlji medicinskih sester, čajnik s pikami ...). Ustvarja tudi razglednice in zvezke, med njenimi izdelki pa je najuspešnejša otroška igra spomin. Poleg svoje blagovne znamke Teja oblikuje za različne naročnike, z ilustratorko Milanko Fabjančič pa med drugim skupaj pripravljata tudi celostno podobo za Lutkovno gledališče Ljubljana.

Milanko in Tejo lahko obiščete vse do petka, kadarkoli med 11h in 18h, na Novem trgu 6 v Ljubljani. Če greste od NUKa proti Ljubljanici, se nahajata na levi strani. Toplo vabljeni!

Pripravila: Urška Košir

Foto: osebni arhiv Milanka Fabjančič, Teja Ideja

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.