Dan Ljubljane - praznik osvoboditve

Bliža se za Ljubljano praznični 9. maj ali Dan zmage, ki je v prestolnici poznan kot Dan Ljubljane in obeležuje trenutek, ko je bilo mesto osvobojeno izpod okupatorskih škornjev. V spomin na ta dan bo med 4. in 6. majem 2017 ob prazniku Ljubljane potekal že 61. pohod Pot ob žici in znameniti Tek trojk.

Ljubljana je bilo edino glavno mesto, ki je bilo v času druge svetovne vojne popolnoma obdano s fortifikacijskim sistemom, šlo pa je za lahke fortifikacije (kombinacija žičnih ovir, bunkerjev, utrjenih prehodov,...). 29.663 m dolgi obroč je bil širok med 5 in 8 m ter visok do 2 m. V sestavi obroča je bilo 69 večjih bunkerjev, 11 izpostavljenih, 53 manjših in 73 notranjih bunkerjev; skupaj 206.V takšnem obroču so bili Ljubljančani ujeti kar 1170 dni, in sicer od 23. februarja 1942 do 9. maja 1945, ko so zgodaj zjutraj v mesto prispele prve Partizanske enote, po tem, ko so se je dan prej, ob 23:00 pričel umik nemških oboroženih sil in Slovenskega domobranstva; tako je bilo mesto osvobojeno brez boja. V priznanje Ljubljančanov za preživetje v okupirani Ljubljani je bilo celotno mesto, kot prvo v SFRJ, odlikovano z redom narodnega heroja.

V spomin na težko obdobje med katerim je bilo mesto obdano z žico, je od leta 1946 vsako leto organiziran pohod Pot ob žici, letos že 62. Pohod po Poti ob žici poteka po skoraj 35 km dolgi poti okoli Ljubljane in se zaključi s prireditvijo v središču Ljubljane. Pot spomina in tovarištva je edinstven kulturni spomenik. Urejena peščena sprehajalna in rekreacijska pot sklenjena vodi okrog celotnega mesta. Gradnja Poti spomina in tovarištva je bila odobrena oktobra 1974; pospešeno so pričeli graditi leta 1978, končali pa v osmih letih. Pri gradnji je sodelovalo več kot 150.000 meščanov (tako s fizičnim delom kot s prostovoljnimi denarnimi prispevki), kot tudi mladina, JLA, policijski kadeti,... Med gradnjo pešpoti so uredili tudi spremljajoče drevorede; tako so posadili več kot 5000 lip, brez, javorjev, platan in vrb. Dodatno so pot in dostope do nje označili s posebnim sistemom označevanja, ki ga je zasnoval Janez Koželj s sodelavci.

61. pohod Pot ob žici

Pohod vsako leto tradicionalno odprejo otroci iz ljubljanskih vrtcev, ki se bodo na pot podali v četrtek, 4. maja. Dan kasneje jim bodo sledili šolarji iz osnovnih in srednjih šol, v soboto, 6. maja 2017, pa bodo Pot »zasedli« ljubitelji pohodništva in tekači Teka trojk. Sobotni del pohoda je namenjen tako manj kot bolje pripravljenim pohodnikom, saj lahko traso izberejo v dolžini od 3 do 35 kilometrov in si torej razdaljo prilagodijo glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Predprijava na pohod ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko od 6. ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim pri nadaljnih točkah zbira žige. Cilji so odprti do 17. ure. Vsak prehodi, kolikor želi, tisti, ki prehodijo celotno pot v dolžini 35 km, pa dobijo posebno kolajno.

Tek trojk

Sobotni del prireditve je tudi tradicionalni Tek trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3.000 metrov za osnovne in srednje šole. Gre za edinstveno tekaško prireditev, kjer mora trojka ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. To je tudi rezultat, ki se upošteva kot rezultat trojke. S takšnim načinom tekmovanja želi organizator spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.

Start Pohoda: različne lokacije, od 6.00 do 8.00
Start Teka trojk: Stritarjeva ulica. Tek na 29 km: ob 9.30; tek na 12,5 km: ob 9.00.
Zaključna prireditev: središče Ljubljane

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: visitljubljana.si, Shutterstock, Wikipedia

Spletna stran: VisitLjubljana, Pohod

Oddaj komentar

Sledite nam: