Barbara K. Germ - Oblikovalka nakita

Barbara K. Germ je oblikovalka steklenega nakita in prava Ljubljančanka. Tradicijo steklopihaštva je po sili razmer prevzela od staršev, a kmalu spoznala, da je steklo tudi njena usoda. Od takrat naprej kreira in prodaja nakit, na katerega prisegajo tudi mnoge slovenske estradnice. Pisane steklene kroglice, solze, bučke in laski, ki so na ogled  stari Ljubljani, prebujajo domišljijo, tistemu, ki jih nosi pa dodajo pravi umetniško pridih k celotni podobi.

1.) Kdo ste in iz kje prihajate?

Rojena sem v Zvezni Republiki Nemčiji in tam sem preživela tudi del otroštva. Ko sem bila stara 10 let, smo se preselili v Ljubljano. To je bilo zame nekaj čudovitega in zelo sem se veselila vrnitve v domovino. Rekla bi, da sem prava Ljubljančanka, saj zelo rada živim in ustvarjam tukaj. Strateška lega je enkratna, saj omogoča hitre pobege v kakšne večje prestolnice. Rada imam modo, umetnost, šport, ležerne sobotne popoldneve najraje preživljam z družino. Dobro se znajdem tudi sama, ko zavijem v kakšen bližnji spa center in se prepustim razvajanju, savnanju, masažam po napornih delavnikih. Z možem zelo rada pohajkujeva po Toskani, ki je najina dopustniška destinacija zadnjih par let. Tam se preprostost združi z dobro hrano, veliko mero umetnosti in ščepcem mode... V vsem tem uživam, to sem jaz :)

2.) Steklen nakit - od kje ideja in zakaj? Kaj je njegova posebnost?

Steklo je moja usoda, stekleni nakit pa čisti slučaj, ki se je iskazal za mnogo več kot le dobra poslovna ideja. Je moj način življenja. S steklom sta se ukvarjala že moja starša. Po nenadni smrti očeta leta 1994 je domača steklopihaška obrt dobesedno padla name. To so bili težki časi, težko sem se znašla. Bila sem zelo mlada, imela sem majhnega otroka, res je bilo težko. Potem pa me je nekega dne moja takrat 12 letna hči prosila, naj ji naredim uhane. Najprej sem jo zavrnila, češ da nimam časa, ona pa je s svojo vztrajnostjo dosegla, da sem popustila in se lotila uhančkov. Tako se je začela zgodba steklenega nakita BKG, ki traja že skoraj 13 let, saj neizmerno  uživam v kreiranju in izdelavi vedno novih in novih kosov ter kolekcij nakita.

Posebnost nakita BKG je zagotovo spontanost nastajanja, pihanja stekla,, potovanja, ljubezni, sanj.... vse to se prepleta v mojem nakitu.

Posebnost nakita BKG? Spontanost nastajanja, pihanje stekla, potovanja, ljubezen, sanje.... vse to se prepleta v mojem nakitu. Pridite pogledat, če ne verjamete ;)

3.) Ste lastnica ateljeja v stari Ljubljani. Zakaj prav na tej lokaciji?

Atelje v stari Ljubljani sta imela že moja starša in sem ga prevzela od njiju, a če bi se odločala danes, bi izbrala prav to lokacijo. Staro mestno jedro je stičišče Ljubljančanov, kot tudi tujih in domačih turistov. Sem v dnevnem stiku z ljudmi z vsega sveta, kar niza neprecenljive izkušnje dan za dnem. Ljubljana je postala skozi leta, ki sem jih preživela v tem ateljeju (skoraj 30), čisto unikatna svetovna prestolnica.

4.)  Kaj vam je v mestu Ljubljana še posebej všeč in kaj bi se po vašem mnenju lahko spremenilo?

Mogoče mi je še posebej všeč ‘majhnost’ Ljubljane kot take. Je mirna, varna prestolnica in z leti prenov postaja elegantno mesto ob Ljubljanici, z mnogimi lepimi lokali in bistroji. Skratka, je pravo mesto za male užitke. Manjka le posluh za razvoj drobnega gospodarstva, saj bi male galerije in trgovinice z umetniškimi slovenskimi izdelki še bolj popestrile ponudbo Ljubljane.

5. ) Kakšni so vaši plani in želje za naprej?

Plani in želje so, vendar sem tudi realist in ne planiram veliko vnaprej. Sem mnenja da stvari, ki so ti namenjene, pridejo same do tebe in to ob pravem času. Moraš imeti samo odprte oči, da jih prepoznaš in izkoristiš. V tem primeru lahko zraven uživaš življenje in se veseliš malih, vsakodnevnih uspehov.

Pripravila. Urška Košir

Foto: arhiv Barbara K. Germ

Spletna stran: http://www.steklobkg.com/

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.