Alfakan - strokovnjaki za pasje vedenje

Imate psa? Se odzove takoj, ko ga pokličete in uboga na vaš prvi klic? Če ne, je to že prvi znak za bodoče težave. "Morda se ljudje ne zavedajo dovolj dejstva, da je pes nepredvidljivo živo bitje, ki lahko povzroči veliko nevarnosti in škode. Lahko skoči pred avto, se v koga zažene, ugrizne dojenčka...", pravita Jure Pribičevič in David Pogačnik, priznana strokovnjaka za pasje vedenje. Če želite imeti mirno življenje, kamor spada tudi vzgojen in srečen pes, se lahko obrnete na fantastično ekipo pod njunim vodstvom, Alfakan.

Od kod ideja za ustanovitev Alfakana?

Z Davidom sva leta 2010 opazila fenomen - ljudje, ki so hodili na poligone, kjer se je včasih dogajalo klasično šolanje, so vedno več jamrali o težavah, ki jih imajo doma s psi. Nama je bilo jasno, da kot inštruktorja Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj nisva mogla toliko pomagati, kot bi želela pa sva si rekla: "Zakaj ne bi šla pogledati k njim domov?" To sva najprej počela v svojem prostem času, nato se je pojavilo precej povpraševanja po delu na domu in odločila sva se, da bova težave reševala v domačem okolju, saj sva se naučila, da vedno izvirajo od doma. Ko sem leta 2010 diplomiral, sva se z Davidom usedla, se dogovorila vse podrobnosti in se odločila odpreti lastno podjetje. On je takrat pustil svojo službo, jaz sem pa prišel direktno s fakultete v svoje podjetje in tako se je začela zgodba o Alfakanu.

Od kod ime?

Ime je dal tretji ustanovni član, Andrej Žunič, ki je veterinar in se bolj ukvarja z veterinarsko dejavnostjo. Je tudi zelo uspešen kot inštruktor reševalnih psov in inštruktor psov za specialistično uporabo. Tudi 'Naravni sistem', kot smo poimenovali naš sistem učenja, je bila njegova zamisel. Takrat smo izbirali med Krdelnikom, ki se je meni zdelo 'pretrdo' pa Alfakan, ki ga je svetoval Andrej. Nima pa nobene veze z alfa pozicijo psov ali čem takšnim.

S katerimi področji se ukvarjate?

Alfakan v Sloveniji deluje predvsem na področju vzgoje in prevzgoje. Izvajamo individualno delo: informiramo pred nakupom psa, delamo z mladički, ukvarjamo se tudi s prevzgojo najtežjih primerkov. Individualno delo ponavadi začnemo v domačem okojlju, 1 na 1, ker tako najbolj efektivno razložimo za kaj gre. Verjamemo, da, če ljudje naš sistem dobro razumejo, jim ne bo potrebno hoditi na 25 različnih tečajev pa tudi nas ne bodo več potrebovali. 

Ker se je povpraševanje tako dvignilo, smo pričeli izvajati tudi naš lastni sistem skupinskih tečajev, ki ciljajo na vzgojo. Delo se izvaja v zelo majhnih skupinah sedmih tečajnikov. Zbrala sva ekipo, v Sloveniji že uspešnih kinologov, in jih naučila kako se najin sistem podaja ljudem.

Zdaj delujemo na ta način v večjih slovenskih krajih: Kranj, Ljubljana, Maribor, Koper, Novo mesto, Nova Gorica in Velenje. Povsod smo prisotni s svojimi inštruktorji, s čimer je  cela Slovenija pokrita s skupinskimi tečaji, kamor lahko pride vsak, ki si želi lepo vzgojenega psa po dostopni ceni. Naš cilj je, da ljudje sami vzgojijo pse tako kot si sami želijo, mi jih samo naučimo poti, kako do tega pridejo.

Zakaj je pomembno, da imamo vzgojenega psa?

Zato, ker si ljudje ne želijo psov, ki dajejo tačko in ubogajo na ukaz 'sedi' na poligonu, v realnosti pa so zelo problematični. Ljudje si želijo pse, ki jih bodo vzeli na sprehod, na morje... in bo vsakodnevno življenje z njimiprijetno, kar pomeni, da ne bodo imeli težav. Slednje je pse precej težje naučiti, kot zgolj vaje poslušnosti ali zabavne trike.

Morda se ljudje ne zavedajo dovolj dejstva, da je pes lahko v mejnem primeru celo morilsko orožje, sicer pa nepredvidljivo živo bitje, ki lahko povzroči veliko nevarnosti in škode. Lahko skoči pred avto, se v koga zažene, ugrizne dojenčka... Ko začnem naštevati te mejne primere, potem ljudje vidijo, da to ni hec. Povsem možna je situacija, ko se ljudje selijo iz svojega stanovanja in ima pes ločitveno tesnobo, zunaj posledično ugrizne otroka v obraz in je potrebna 6 urna operacija v UKCju. Ali pa situacija, ko pobegne pes in ga zbije avto. Zanj je nekdo 6 let skrbel, vlagal vanj ljubezen, denar, čas... Šele ob takšnih nazornih primerih ljudje dojamejo, kako pomembna je vzgoja psa.

Nevzgojen pes je blokada in moteč element našega življenja. Če se pogovarjamo o kvaliteti življenja, je eno, da dobro jemo, drugo je da se dobro naspimo, da smo fizično aktivni... Za sproščeno življenje je tako pomembno tudi, da imamo hišne živali, torej pse vzgojene in nam predstavljajo plus v življenju, ne minusa.

Pomembno je tudi zato, ker živimo v urbanem okolju in je naš pes dejansko družinski član. Vsak si lahko predstavlja, kako izgleda, če je en družinski član neuravnovešen, potem je namreč neuravnovešena celotna družina. Predvsem pa z vzgojenim psom ne motimo okolice in smo spoštljivi do svojih sosedov in svojega okolja. Zato mislim(o), da je vzgoja psa zelo pomembna!

Kako pomemben pa je odpoklic?

Ne predstavljam si, kako bi lahko v urbanem okolju, ali kjerkoli živel s psom, brez da bi obvladal odpoklic. Je pa to stvar, ki je v zelo enostavna, če jo razumeš, ali pa praktično nemogoča, če ne veš, za kaj gre. Psi ne razmišljajo enako kot ljudje. Posledično je tudi učni proces pri psih rahlo drugačen kot pri ljudeh.

Kako pomembni so sprehodi?

Nujni so. Psi imajo 4 tace z nekim namenom, zato da jih premikajo, ne zato, da jih ljude v torbicah nosijo po Ljubljani. Ampak tudi sprehod mora zadostiti določenim pogojem. Sprehajanje okoli bloka nikoli ne more zadovoljiti pasjih nagonov, zaradi tega je sprehod po mojem ena osnovna fiziološka. Jaz bi rad apeliral na ljudi, naj sprehode skrajšajo, če nimajo časa za njih, ampak naj potem tiste naredijo bolj atraktivne in zanimive za pse. Predvsem naj se nehajo toliko ukvarjati s svojimi telefoni na sprehodih, ampak naj se bolj posvetijo svojim psom... To je dejansko odgovorno lastništvo, hkrati pa je tudi krivično do psov, da se jim ne posvetijo na sprehodu. Veliko bolj kot, ko jim postavijo omejitve.

Lastnik mora prevzeti odgovornost in en del te odgovornosti je tudi kvaliteten vsakodnevni sprehod, ki je osnova za dobrobit vsakega psa, ne glede na pasmo, ne glede na starost in ne glede na okoliščine v katerih živimo...

Pomanjkanje kvalitetnih sprehodov, predvsem pa ugotavljanje smotra življenja psa, njegovih potencialov, ki jih ljudje kar spregledajo, prinaša težave. Posledično se ukvarjajo samo s problemi, ker nikoli niso igrali na karto, v kateri bi lahko bili res dobri. Podobno je pri otrocih, ko imajo premnoge sindrome pa na vseh mogočih tabletah so, potem enemu dajo violino v roke in kar naenkrat ugotovijo, da je genij. Dejansko pa je bil genij že prej, samo okolje ga ni znalo stimulirat in se je bitje začelo dolgočasiti. Ne naredite iste napake pri psih, ker je potrebno ugotoviti njihove talente in jih v polni meri izkoristiti. Seveda je to vezano na okolje, predvsem pa na pasmo.

Kakšne dejavnosti imate v Ljubljani?

V Ljubljani ponujamo individualno delo. Midva z Davidom še vedno osebno obiščeva vse stranke. Ponujamo tudi skupinske tečaje in imamo trenutno dve inštruktorici. Naši skupinski tečaji so prav v Ljubljani, v urbanem okolju, to pomeni, da se dobivamo v Tivoliju, v centru, na PSTju, na različnih lokacijah, da se čim prej vpliva na socializacijo psa. Imamo pa tudi delo z nosom. To je ena zabavna športna disciplina kjer pse v bistvu naučimo kako uporabljajo svoje čutilo, ki je najbolj razvito, ampak najbolj zanemarjeno. Tudi lastnikom oz. vodnikom razložimo kako jih naučiti izkoriščati svoj potencial ali pa svoje nagonein za to ne potrebujejo več kot 10 minut na dan.

Ali opažate v Ljubljani kakšne specifike glede na ostalo Slovenijo?

V Ljubljani je največje povpraševanje po storitvah vzgoje psov, ker je tudi okolje najbolj urbano. Ljudje se vedno bolj zavedajo in so bolj osveščeni v Ljubljani, kot recimo v drugih regijah. So pa tu ljudje dosti manj fleksibilni, kar se urnikov tiče, ker so bolj zaposleni in so manj doma in tudi bolj zahtevni so v smislu, da točno vedo, kaj želijo. Posledično imamo najboljši feed-back in najboljše rezultate v Ljubljani.

Ali ljudje lahko najdejo vaše nasvete tudi na spletu?

Ja vsekakor. Vsakemu, ki se ukvarja z vzgojo psa ali pa razmišlja o tem, da bi se psa dalo boljše vzgojiti in išče neke pametne nasvete so na naši spletni strani in na našem blogu vse strukturirane informacije iz našega sistema. Na voljo je še 41 oddaj na voyo, za 5€. Pripravljamo tudi youtube oddajo, kjer bodo lahko ljudje lahko videli na kakšen način sploh delamo, na kakšen način se vzgaja pse in kaj pomeni prevzgaja na terenu. Imamo tudi zelo močna socialna omrežja, torej Youtube, Instagram in Facebook. Na Facebook-u tudi dnevno objavljamo nasvete že mnogo let in tako poizkušamo tudi z vsebino ljudi izobraževati in dvigovati kinološko ozaveščenost. Naj vsi vedo, da vzgoja ni enako šolanju. Če gre za pasjo šolo, ni nujno, da bo pes vzgojen tudi na cesti.

Ste že kaj delali s tujino?

Midva sva bila prej že 12 kot vodnika reševalnih psov zelo uspešna na tekmovanjih po celem svetu. Oba sva že večkrat stala na stopničkah svetovnega prvenstva. To se mi zdi pomembno poudriti, ker prevečkrat dobivamo nasvete od ljudi, ki v športni kinologiji niso ničesar dosegli in so imeli psa davna leta nazaj. Načrtujeva tudi širitev na tuja tržišča, za začetek Zagreb, kasneje imava tudi željo po širitvi v druge države, ker oba močno verjameva v najin sistem.

Nekateri ljudje pravijo, da ne smeš biti 'krut' do psa in mu dajati nenehnih ukazov. Kako razložite ljudem, da to ni krutost in so usoešno izpolnjeni ukazi le bonus za psa?

Čisto enostavno, recimo povem jim, da je kruto, če odpremo prtljažnik, psu ne damo ukaza ali ga pač ne izpolni, zato brezgalvo skoči ven in ga povozi avto, na katerem nastane še škoda. Ni pa kruto, če jaz zahtevam 5 sekund samokontrole od psa in temu posvečam pozornost cele 3 mesec, da ga to naučim. Ljudje preveč s človeškega stališča gledajo na to zadevo, ponavadi pa ja tako, da kar mislimo, da je dobro za psa, je sicer ravno nasprotno. 

Če se dotaknemo še razvajanja - nič ni narobe z razvajanjem psa, ampak 'frcati z mize sir' je vrsta 'razvajanja', ki bo lahko na dolgi rok pogubna za psa, medtem, ko je pravo razvajanje, ki dobro dene tudi psu, iti z njim na tek. Če že imamo pse radi in bi resnično radi dobro za njih, glejmo da bo dejansko dobro za njih, ne samo za naš ego.

Psi od nas predvsem pričakujejovlogo nekoga, ki bo postavljal pravila in omejitve. Ker tega ne dobijo pa imajo probleme sami s sabo in to je dejansko potem kruto. Podobno je dejansko tudi z malimi otroci. Vsa živa bitja potrebujejo nek sistem, pravila delovanja. Vzgoja se danes ne vodi več na neke prisilne načine, ne govorimo o ukazih, ne govorimo o lastnikih, ne govorimo o fizični prisili. To se je delalo včasih, zdaj pa je vzgoja vse bolj ciljana na harmonijo, na skupne dejavnosti, na neko pozitivno motivacijo in tudi pozitivno energijo. Ko se pravilno lotimo vzgoje, je to plus za psa in tudi za vodnika.

Misel za konec? 

Da čisto vsak vodnik psa na tem svetu nekako pride do našega sistema znanja, ker mu bo to olajšalo življenje in pomagalo pri vzgoji. Želim si, da bi bili vodniki psov tako pametni, da bi več vlagali v preventivo že od samega začetka, torej pred posvotjitvijo oziroma nakupom psa in manj v kurativo.

 

Pripravila: Urška Košir in Jaka Jaklič

Foto: Arhiv Alfakan, Maja Rokavec, Anja Troha, Katja Jemec

Splet: Alfakan, Facebook, Youtube

 

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.