Abi Falafel - vonj po Bližnjem vzhodu na Trubarjevi ulici

Pred 11. leti je družina Shaar, z očetom Abidom in hčerjo Hano na čelu, na Trubarjevi ulici odprla mali lokal s preprostim imenom 'Falafel'. Slednjega so ob 10. obletnici preimenovali v Abi Falafel, Hana Shaar pa še pove, da so lokal odprli, ker so želeli Slovencem predstaviti delček čudovite kulinarike Bližnjega vzhoda.

Od kod ideja za ime?

Naš lokal smo poimenovali po okusnem ocvrtku iz čičerike in arabskih začimb - falaflu, ki je pomemben del arabske kuhinje. Skoraj po celem svetu lahko najdemo prodajalne falafla na vsakem koraku. Ker so mnogi za nami tudi poskušali srečo v prodaji falafla, smo se odločili, da ga preimenujemo v Abi Falafel in s tem damo našemu pečat prvega, avtentičnega in najboljšega falafla pri nas. Mnogokrat nas obiščejo tudi gostje iz Italije in Hrvaške, ki povedo, da so v Ljubljano prišli le na naš falafel.

Zakaj ste se odločili za lokacijo v Ljubljani?

Moj oče, Abder Shaar, je pred skoraj 40. leti prišel v Ljubljano študirat, tu spoznal ljubljančanko, se vanjo noro zaljubil in skupaj sta ustvarila srečno družino. Zato je ostal v Ljubljani in ni nikdar več pomislil, da bi se vrnil nazaj v rodno Palestino. Čeprav inženir računalništva, je po 30. letih dela ugotovil, da je tisto, tisto, kar ga res veseli, predvsem dobra hrana in nastala je ideja za Falafel. Ker smo vsi Shaarovi zapriseženi gurmani smo se mu seveda pri ideji takoj pridružili. Tako se je rodil prvi Falafel v Sloveniji, v centru Ljubljane. Srečni smo, da je mesto pred leti končno začelo živeti in, da je polno turistov, ki so, ker falafel poznajo od doma, poleti tudi v večini naši gostje.

Kaj zajema vaša ponudba in kaj so vaše specialitete?

Falafle najraje zavijemo v ploščat arabski kruh, skupaj s hommosom - kremo iz čičerike, svežo zelenjavo in prelivi. Tak sendvič je v celoti veganski. Seveda pa se pri nas veselijo tudi mesojedci. Panirani piščančji zrezki s sezamom, piščančji ali goveji čevapčiči z jagenjčkom, je vse pripravljeno z mesom slovenskega porekla. Nudimo tudi drobne prigrizke; hrustljave zavitke, nadevane z mladim sirom in česnom ali špinačo in granatnim jabolkom, pa teletino s pinjolami... Kubbe pa je cenjena specialiteta iz grobo mlete pšenice, nadevana s teletino, pa fatajerji kot pizza na arabski način, lečina čorba s pečenimi oreščki in arabskim čipsom, solate in pa za sladokusce domače baklave s pistacijami, rožno vodo in maslom, knafe iz sira in narastek iz couscousa, prelitim z dateljevim medom. Po naročilu pa za catering pripravimo še marsikatero drugo specialiteto. Vse dobrote pripravimo sami, po arabski tradiciji in ne dodajamo nobenih umetnih dodatkov. Ko pripravimo pogostitev za praznovanja nas vedno pokličejo in pohvalijo s tem, da smo dogodek popestrili z nečim novim, svežim in okusnim! Zaradi velikega povpraševanja, naše specialitete dostavljamo po celi Ljubljani.

Kakšne so želje za prihodnost?

Spomladi se bomo preselili 5m stran v večji, na novo prenovljen in v arabskem slogu opremljen lokal. Tam bomo iz okrepčevalnice postali nekaj med gostilno in okrepčevalnico, skratka zadovoljili bomo tudi goste, ki želijo sedeti, jesti, piti, uživati v čarih trebušnega plesa in dimu vodnih pip. Ponudbo bomo malce razširili, saj kar pokamo od idej in želje, da to čudovito in gostoljubno arabsko tradicijo še bolj približamo predvsem Slovencem, ki se z našo kulturo včasih malce spogledujejo z negotvostjo.

Misel za konec? 

Kot vsak začetek, je bil tudi naš težak. Z vztrajnostjo in ljubeznijo do dela in hrane nam je uspelo postati ikona falafla. Vabijo nas tudi na mnoge prireditve in naša zgodba Slovence vedno bolj zanima. Veseli smo!

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto in spletna stran: Abi Falafel

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.