Prodajate isto nepremičnino ob pomoči več agencij? Raje ne!

Kupujete nepremičnino. Brskate po nepremičninskih oglasih na spletu. Čez čas ugotovite, da isto nepremičnino oglašuje več nepremičninskih agencij. In se upravičeno vprašate, zakaj je tako. »Kaj je narobe s to nepremičnino?«

S samo nepremičnino najverjetneje ni nič narobe ali sumljivega. Se pa to v Sloveniji velikokrat zgodi.

Za to je možnih kar nekaj razlogov. Velikokrat gre za to, da se lastniku/prodajalcu s prodajo mudi in misli, da ima več možnosti, če jo oglašuje več agencij. Verjetno so mu slabo svetovali, kako naj se loti prodaje svoje nepremičnine.

Tako v največ primerih ne gre za to, da bi bilo z nepremičnino kaj narobe, temveč se je lastnik narobe lotil prodaje.

Obstajajo tudi primeri, ko vsaka nepremičninska agencija za isto nepremičnino oglašuje drugo ceno. Vprašati se je treba, ali je tak prodajalec/lastnik nepremičnine resen, ali si res želi učinkovito – hitro in cenovno zanj najbolje – prodati nepremičnino.

Sama in v agenciji Ljubljana nepremičnine takšno obliko prodaje odsvetujemo.

Ker pa taki primeri v Ljubljani obstajajo, kaj to pomeni za vas, ki svojo nepremičnino prodajate ob pomoči več agencij?

Naj najprej na podlagi večletnih izkušenj poudarim, da ni pomembna le cena, ampak predvsem to, da je nepremičnina prodajljiva, kar pomeni v najkrajšem možnem času za najboljšo ceno za prodajalca. Pri tem ne gre za to, koliko ogledov je katera agencija opravila. Učinkovitost nepremičninskega posrednika se ne meri s čim večjim številom ogledov, temveč s hitrostjo prodaje nepremičnine s čim manj ogledi.

Prodajljivost nepremičnine pa se v primerih, ko jo prodaja več nepremičninskih agencij hkrati, občutno zmanjša. To pomeni, da jo boste najverjetneje prodajali veliko dlje, včasih celo predolgo, kot bi si to želeli. In to ravno zato, ker bodo kupci mislili, da je z nepremičnino nekaj narobe, če jo oglašuje več agencij, ali pa je zaradi preveč različnih nasvetov že v izhodišču postavljena previsoka cena.

Če ste prodajalec, potem ste v takem primeru z vsako od njih podpisali posredniško pogodbo. Pri tem naj poudarim, da je zakonsko določeno, da lahko nepremičninska agencija zahteva plačilo provizije, ko je sklenjena prodaja, pri sklenitvi katere je posredovala. Torej četudi ste sklenili pogodbo z več agencijami za isto nepremičnino, boste provizijo plačali tisti, ki vam je nepremičnino tudi uspela prodati.

Vendar še enkrat, sklepanje pogodbe o posredovanju z več agencijami v večini primerov občutno zmanjša stopnjo prodajljivosti vaše nepremičnine. Po navadi je tako, da se nobena ne potrudi maksimalno, ker ni zagotovljeno, da bodo nepremičnino prav oni prodali, zato tudi minimalno vlagajo v promocijo ipd.

Če se kljub temu nasvetu odločite prodati svojo nepremičnino ob pomoči več agencij, potem vam svetujem, da si izberite tiste, ki imajo več agentov, in tiste, ki vam bodo ob sklenitvi posredniške pogodbe pripravili tudi načrt oglaševanja in prodaje nepremičnine, vključno z okvirno napovedjo možnosti uspešne prodaje.

Napisala: Mateja Todić Curk, Ljubljana nepremičnine

(Foto: Mateja Jordović Potočnik)

Oddaj komentar

Sledite nam: