9. Festival Junij v Ljubljani – med 8. in 21. junijem 2017

Poletje v Ljubljani je izjemno pestro. Dogajajo se koncerti, festivali in eden izmed bolj priljubljenih je že tradicionalni festival Junij v Ljubljani. Ta bo potekal na Kongresnem trgu, med 8. in 21. junijem 2017 potekal, in sicer že 9. leto zapored. Festival prinaša številne vrhunske umetniške stvaritve s področij plesa, gledališča in glasbe. Dopoldanski in popoldanski program bo tradicionalno namenjen otrokom in družinam, večeri pa vrhunskim umetniškim dogodkom. Vse dogodke si bodo obiskovalci lahko ogledali brezplačno.

Festival bo v štirinajstih dneh ponudil več kot 30 kulturnih doživetij. Pet dni bo tematsko obarvanih, posvečeni bodo kul dnevu za mladino (9. junij), sodobnemu plesu (10. junij), baletu (13. junij), cirkuško gledališki umetnosti (19. junij) in prazniku glasbe (21. junij).

Ljubljana je od konca leta 2015 nosilka naslova Unescovo mesto literature in v tem okviru se bomo na Juniju v Ljubljani poklonili legendarni Muci copatarici, ki letos praznuje 60 let. Muci bomo posvetili lutkovne predstave, ilustratorka Ančka Gošnik Godec bo podpisovala knjige, otroci pa se bodo lahko udeležili tudi različnih ustvarjalnih delavnic in rajanja z Muco, ki otrokom privzgaja redoljubnost.

Festival se bo začel v četrtek, 8. junija, s koncertom Big Band Orkestra Slovenske vojske z gostoma Vlatkom Stefanovskim in Grego Skočirjem, zaključil pa na prvi poletni dan, 21. junija,  ko se bomo ponovno pridružili mednarodni iniciativi Praznik glasbe, ki bo na  ljubljanske ulice privabila številne glasbenike raznolikih glasbenih žanrov in generacij.

Vsi dogodki festivala Junij v Ljubljani so brezplačni.

Program:

Koncert Big Banda Orkestra Slovenske vojske z gostoma Vlatkom Stefanovskim in Grego Skočirjem

Koncert odličnih glasbenikov ob spremljavi združenega dekliškega zbora Škofijske klasične gimnazije in Gimnazije Ledina, nas bo popeljal od slovensko-makedonskih tradicionalnih napevov do najudarnejših skladb Big Foot Mame ter priredb nekaterih kultnih rock evergreenov. 

Etno, folk, world music, Rock, Koncerti na prostem
Kongresni trg
8.06. 2017 ob 21:00

Žogica Marogica – otroška gledališka predstava

Žogica Marogica je otroška gledališka predstava, izpod taktirke Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih. Lutkovna igrica, avtorja Jana Malika, vas bo popeljala v svet pravljic in otroške domišljije.

Za družine - ostale prireditve, Predstave za otroke
Kongresni trg
9.06. 2017 ob 10:00

Veliki Šila Finale, predstava improvizacijskega gledališča, Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

Finalna tekma in zaključek sezone ŠILE - Šolske impro lige s podelitvijo priznanj najboljšim šilarkam, šilarjem in skupinam v jubilejni dvajseti sezoni programa improvizacijskega gledališča za dijake.

Ostale prireditve na prostem, Ostale prireditve
Kongresni trg
9.06. 2017 ob 18:00

Neli ni več - glasbena predstava za mladino

Zgodba o bendu. Neli, Jan, Danny, Kora in Tina, ki sestavljajo #hešteg, so skupina petih mladih ob koncu gimnazije. Ko v vsakdan njihovega benda poseže bolezen pevke, soustanoviteljice in najsvetlejše zvezde Neli, morajo najti način, kako se spoprijeti s težavo.

Predstave na prostem, Predstave za otroke
Kongresni trg
9.06. 2017 ob 21:00

Krickrac, to sem jaz! - vizualno plesno-gledališka predstava za otroke

Krickrac, to sem jaz! je igriva in poetična vizualno plesno-gledališka predstava za najmlajše. Je študija o tem, kako majhni otroci dojemajo sami sebe na različnih stopnjah svojega razvoja.

Za družine - ostale prireditve, Predstave za otroke
Kongresni trg
10.06. 2017 ob 10:00

S.K.I.N. - plesna predstava

Zgradba predstave S.K.I.N. skupine EnKnapGroup, je nepredvidljiva in unikatna, gradijo jo vnaprej pripravljene koreografske sekvence, katerih zaporedje izvajalci določajo sproti.

Sodobni performansi, Ples
Kongresni trg
10.06. 2017 ob 12:00

Zelena miza – sodobni ples

Predstava sodobnega plesa v kateri na trgih, ulicah in pločnikih urbanega sveta svoj  (ne)vsakdanji  'balet' zaplešejo kavne mize, skodelice, žlice, krožnički in stoli. 

Sodobni performansi, Ples
Različne lokacije po mestu
10.06. 2017, 15:00-19:00

GIBALIŠČE – kjer se GIB...IŠČE - plesne urice za otroke

EN-KNAP-ovo gibališče so urice, ko se skupaj s plesno pedagoginjo Barbaro Kanc skozi gib spustite v čudoviti svet domišljije. 

Za družine - ostale prireditve, Ples
Kongresni trg
10.06. 2017 ob 16:00

Minljivka - plesna predstava

V organizaciji zavoda Flota bo uprizorjena plesna predstava mladih avtorjev Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška z naslovom Minljivka.

Sodobni performansi, Ples
Kongresni trg
10.06. 2017 ob 20:30

2:0 - plesna predstava

Plesna predstava 2:0 je nadaljevanje legendarne predstave 1:0 iz leta 2000, v kateri so plesalci obuli kopačke in na v nogometni stadion spremenjenem odru odplesali predstavo, v kateri se prepletajo umetnost in populizem, ples in šport, klasično in sodobno.

Sodobni performansi, Ples
Kongresni trg
10.06. 2017 ob 21:00

Rdeča kapica - lutkovna predstava

Predstava Rdeča kapica se začenja na koncu, ko sta Rdeča kapica in babica rešeni, volkov trebuh je zašit nazaj, Rdeča kapica pa se ponovno podaja na pot skozi gozd do babice.

Za družine - ostale prireditve, Predstave za otroke
Kongresni trg
11.06. 2017 ob 10:00

Majhne zgodbe o ljubezni - vizualno-lutkovna predstava

Kaj je ljubezen? Naj nas bo sram tega čustva? Ali vemo, kako z majhnimi otroki govoriti o ljubezni? Kako se otroci učijo o ljubezni? Koliko vprašanj, ki iščejo odgovore! Nekatere bomo morda našli prav v tej čudoviti predstavi.

Za družine - ostale prireditve, Predstave za otroke
Kongresni trg
11.06. 2017 ob 17:00

5 do 12 - moderna baletna predstava

Moderni balet koreografa Igorja Kirova na dinamično glasbo Kirila Džajkovskega nas popelje v domišljijski svet popolnosti  z 12 kockami, 12 scenami in 12 plesalci. 

Sodobni performansi, Opera in balet
Kongresni trg
11.06. 2017 ob 21:00

60 let Muce Copatarice

Ljubljana, od decembra 2015  ponosna nosilka naslova Unescovo mesto literature, se bo v okviru festivala poklonila legendarnemu pravljičnemu liku Muci copatarici, ki praznuje 60 let. Vabimo vas na lutkovne predstave, na srečanje z ilustratorko Ančko Gošnik Godec, delavnice, razstavo in rajanje s knjižno junakinjo.

Za družine - ostale prireditve, Predstave za otroke, Ustvarjalne delavnice
Kongresni trg
12.06. 2017, 10:00-19:00

Koncert Big Banda Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani

Najstarejši ljubiteljski Big Band v Sloveniji bo igral glasbo različnih stilov, od tradicionalnega do sodobnega jazza pa tudi zabavno glasbo.

Jazz, Pop
Kongresni trg
12.06. 2017 ob 20:00

S plesom in pesmijo po slovenskih pokrajinah – folklorni nastop

Nastopajo: AFS France Marolt, FS Tine Rožanc, FS Tine Rožanc-veterani, FS Emona, FS Emona-veterani, FS COF in FS Židan parazol.

Etno, folk, world music, Ples
Kongresni trg
12.06. 2017 ob 21:30

60 let Muce Copatarice, razstava izdelkov nagradnega natečaja na temo Muca copatarica

Praznovanje 60. obletnice priljubljene pravljice o muci, ki otrokom privzgaja redoljubnost. Na nagradnem natečaju s svojimi ustvarjalnimi izdelki sodelujejo vrtci Ciciban, Črnuče, Ledina, Mladi Rod, Galjevica, Pedenjped, Viški Gaj, Jelka, Vodmat, Zajčja dobrava, Kolezija in Viški vrtci. 

Galerije
Mestna hiša (Magistrat, Rotovž)
12.06. - 21.06. 2017

Baletni dan

Na Kongresnem trgu bodo na Baletni dan poleg baletnih solistov SNG Opere in baleta Ljubljana, ki bodo predstavili kolaž baletnih odlomkov iz najbolj priljubljenih repertoarnih baletnih predstav, nastopili tudi mladi baletniki.

Opera in balet
Kongresni trg
13.06. 2017

Otvoritveni koncert 29. mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani

Simfonični orkester RTV Slovenija s solisti.
* V primeru dežja bo koncert v dvorani Marjana Kozine, Slovenska Filharmonija.

Klasična glasba
Kongresni trg
14.06. 2017 ob 21:00

Krtek Zlatko ali Kakec, ki je padel z neba - lutkovna predstava

Skozi srečevanja krtka z živalmi na domačem travniku in njihovimi velikimi in malimi kakci, otroci na zabaven način spoznajo, da vsa živa bitja počnejo “tiste stvari”, o katerih se odrasli nočejo pogovarjati. Za dveletnika pa je polna kahlica lahko zelo pomemben dogodek. Predstava je nastala po motivih priljubljene slikanice Wernerja Holzwartha.

Za družine - ostale prireditve, Predstave za otroke
Kongresni trg
15.06. 2017 ob 10:00

Roly Porter Lifecutter 5237

Lifecutter je član noise dua Ontervjabbit in drugih zvrstno raznolikih zasedb. Tokrat se bo predstavil s solo projektom Lifecutter, ki ga označuje kot elektro tehno eksperimentalo ter vizualni podpori 5237. 

Elektronska glasba
Kongresni trg
15.06. 2017 ob 21:00

Sapramiška - lutkovna predstava

Prebrisana in hrabra Sapramiška velja za največjo slovensko lutkovno uspešnico, ki je neprekinjeno na sporedu od leta 1986 do danes. Lani, ob 40-letnici slikanice in 30-letnici predstave, je bila predstava osvežena, med drugim smo dobili tudi novo igralsko zasedbo.

Predstave za otroke
Kongresni trg
16.06. 2017 ob 10:00

Prevare - komedija

Po motivih ene od zgodnejših renesančnih komedij Gl'ingannati (Prevarani ) je nastala majhna, a glasbeno in kostumsko razkošna komedija. Sekstet radoživih komedijantov in ubranih pevcev se pred občinstvom po zgledu commedie dell'arte virtuozno preoblači in hipoma značajsko preoblikuje kar v štirinajst komedijskih vlog. 

Predstave na prostem, Gledališke predstave
Kongresni trg
16.06. 2017 ob 21:00

Dinozavri? - lutkovna predstava

Predstava je pustolovska komedija, napeta in hkrati poučna zgodba o dinozavrih, na koncu katere se gledalci soočijo s pravim dinozavrom. 

Predstave za otroke
Kongresni trg
17.06. 2017 ob 10:00

Koncert klasične glasbe s solistko Nuško Drašček, Slovenska filharmonija

Sprehod skozi zakladnico klasičnih mojstrovin, od Mozartovih oper do muzikala in Evrovizijske popevke pod taktirko Simona Dvoršaka.

Klasična glasba
Kongresni trg
17.06. 2017 ob 21:00

Muca Copatarica - otroška predstava Prešernovega gledališča Kranj

Igralska ekipa, v kateri nastopa kot Muca copatarica Desa Muck, je prejela nagrado za poseben umetniški dosežek za skupinsko igralsko kreacijo na festivalu Zlata paličica 2010, nagrado ZLATA PIKA za najboljšo predstavo na 21. Pikinem festivalu v Velenju, in  13. maja 2017 doživela častitljivo 100. ponovitev.

Predstave za otroke, Ustvarjalne delavnice
Kongresni trg
18.06. 2017 ob 10:00

Rock Akademija – koncert

Rock akademija je projekt skupnega muziciranja učencev glasbenih dejavnosti v različnih glasbenih zasedbah in vlogah. Glasbeniki se bodo predstavili z novimi avtorskimi skladbami, akustičnimi priredbami in prirejenimi skladbami različnih izvajalcev.

Rock
Kongresni trg
18.06. 2017 ob 17:00

Vsakih sedem valov - romantična drama

Daniel Glattauer je v romanu Proti severnemu vetru in nadaljevanju Vsakih sedem valov napisal sodobni različici romana v pismih, le da se romantična ljubimca odločita za elektronsko dopisovanje. 

Predstave na prostem, Gledališke predstave
Kongresni trg
18.06. 2017 ob 21:00

Cirkuški dan

Na cirkuški ponedeljek, se bodo lahko obiskovalci pobliže lahko spoznali s cirkusom, cirkuškimi predstavami in cirkuškimi ustvarjalci.

Sodobni performansi, Za družine - ostale prireditve, Predstave za otroke
Kongresni trg
19.06. 2017, 10:00-21:00

Praznik glasbe

Na prvi dan poletja, se tudi letos slovenska prestolnica priključuje mednarodni iniciativi ‘Fête de la Musique’. 

Koncerti na prostem
Različne lokacije po mestu
21.06. 2017 ob 12:00

VABLJENI!

 

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Foto: arhiv Festival Junij Ljubljana, Z. Gank, D. Wedam

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.