24 ur Šmarne gore - z Betko in Metko

Dve znani slovenki in navdušeni rekreativni športnici vas jutri vabita na Šmarno Goro. Mentorica javnega nastopanja in organizatorka dogodkov Betka Šuhel Mikolič in stilistka ter maratonka Metka Albreht v torek, 21. junija, organizirata rekreativno-družabni dogodek 24 ur Šmarne gore s sloganom: Od vzhoda do vzhoda – za srečne ljudi.

Od torka, 21. junija od 5.00, do torka, 22. junija do 5.00, na najdaljši dan v letu, se bosta 24 ur vzpenjali in sestopali s Šmarne gore po vseh štirinajstih urejenih poteh. Dogodek bo imel poseben čar, saj 21. junija ob sončnem vzhodu, natanko ob 5.00 na vrhu pričakujeta nekaj sto ljudi. S skladbo Nad mestom se dani bo jutranjike ob vzhajanju sonca pozdravila akustična izvedba Big Band Orkestra slovenske vojske. Slavnostna govorka na dogodku bo stand up komičarka Lucija Ćirović, v nadaljevanju pa bo besedo prevzela zdravnica objemov Sanela Banović, dr.med., gastroenterologinja, ki bo navdušila z vključevanjem gibanja, objemov, dotikov in sproščenih klepetov v vsakdanje življenje. Ansambel Saša Avsenika bo program, ki bo trajal samo 15 minut in se bo začel brez zamude – ob sončnem vzhodu, zaokrožil z legendarnima skladbama Na Šmarno goro in Na Golici. Jutranje doživetje bosta s pogostitvijo šmarnogorskega čaja in naborom jedi iz Okusov Ljubljane, obogatila Gostilna Ledinek v sodelovanju s Turizmom Ljubljana. Vsem pohodnikom, ki tega jutra nikakor ne želijo zamuditi sporočata, da je start z velikega parkirišča v Tacnu ob 4.15 zjutraj. Priporočljivo je s seboj vzeti tudi naglavno svetilko.

Udeležencem, ki se bodo odločili, da na ta dan vsaj enkrat osvojijo vrh Šmarne gore se na dogodek Od vzhoda do vzhoda ni potrebno prijaviti. Z njim se ne vzpodbuja tekmovanja in je primeren za vse, ki jim je zadovoljstvo v življenju na prvem mestu. Vsak bo hodil na lastno odgovornost,  svoj interes za udeležbo pa lahko izkažete s prijavo na dogodek, ki ga poiščete na Facebooku – Metka&Betka od vzhoda do vzhoda, in od ust do ust. Vsakega, ki bo Betko in Metko ob srečanju z njima pozdravil z geslom: »od vzhoda do vzhoda«, bosta objeli, mu odgovorili z odzivom: »za srečne ljudi« in odšli po poti, ki jima bo tisti hip namenjena.

K projektu Od vzhoda do vzhoda so pristopili številni podporniki. Med prvimi oskrbniki Šmarne gore, Ledinekovi s svojo ekipo, ki za številne obiskovalce skrbijo že skoraj pet desetletij. Mestna občina Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, ki ob tej priložnosti v Ljubljani in bližnji okolici pripravlja številne brezplačne aktivnosti. V okviru sklopa dogodkov Energetike Ljubljana, ki so namenjeni energetski učinkovitosti našega telesa, bo projekt Od vzhoda do vzhoda zaokrožen z odprtjem prenovljene poti svobode, ki vodi okoli Šmarne gore in Grmade. Župan Ljubljane Zoran Janković, bo ob 7.20 uri na vrhu izrazil podporo 24 urnemu vzpenjanju in sestopanju s Šmarne gore in pozdravil požrtvovalne prostovoljce Planinskega društva Šmarna gora, ki skrbijo za njene poti. Pod pokroviteljstvom Energetike Ljubljana (in pred njo pod pokroviteljstvom TE-TOL) jih urejajo zadnjih 12 let in s tem pohodnike usmerjajo do vrha po urejenih in varnih poteh. Letos so največ pozornosti namenili prenovi Poti svobode in najbolj obremenjeni Poti čez korenine. Samo v mesecu maju so vanju vložili več kot 330 ur prostovoljnega dela.

Na vseh področjih svojega delovanja veliko skrb naravnemu okolju posveča tudi podjetje Riko. Direktor podjetja Janez Škrabec je redni obiskovalec Šmarne gore že tri desetletja. S partnerstvom v projektu izraža odgovornost do okolja, s sloganom Rika – globalni inženirig za srečo ljudi pa se s projektom Od vzhoda do vzhoda stika v njegovem samem jedru. Podpornikom projekta Od vzhoda do vzhoda so se pridružili tudi: podjetje P&S Group, ki zaradi družinske povezanosti ni imel druge izbire, podjetje Parsek, ki je projektu dal zunanjo podobo, Urarna Lečnik z blagovno znamko športnih ur Suunto, trgovina Pro Shop s športnimi oblačili blagovnih znamk Salewa in Savoy in nepremičninska hiša Ljubljana nepremičnine.

Metka in Betka si poleg lepega vremena, čeprav bosta hodili tudi, če ga ne bo, obetata: «Ob vzhodu vsaj 500 ljudi, ki bodo v službo ali domov odšli dobre volje. To je najmanj, kar lahko narediš zase, za družino, sodelavce, prijatelje pa tudi sicer v življenju. Čez dan bova na veliko opozarjali na pomen hoje na Š marno goro po utrjenih poteh. Če hodimo po bližnjicah, naravi škodimo, sprožamo plazove, pospešujemo erozijo tal in tega se ne zavedamo dovolj. Najin tretji cilj pa je da prehodiva prenovljeno Pot svobode in s tem zaokroživa najino 24 urno poslanstvo. Pot svobode je namreč tista pot, ki ne vodi na Šmarno goro, ampak okrog nje in če jo pogledaš s ptičje perspektive, vidiš, da je v obliki srca.«

Pripravil: Jaka Jaklič

Uredila: Urška Košir

Vir: Betka Šuhel Mikolič

Slike: Turizem Ljubljana in osebni arhiv Betka Šuhel Mikolič

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.