120 let od potresa v Ljubljani

Pred natanko 120 leti je aprilsko jutro, ki je sledilo noči groze, razkrilo uničujoče posledice najmočnejšega potresa v Ljubljani. Potres, ki se je zgodil na velikonočno nedeljo in je zato pogosto imenovan tudi 'Velikonočni potres', je mesto stresel 14. aprila 1895, bil pa je tako močan, da so ga čutili prebivalci vse do Firenc, Sarajeva, Splita in Dunaja. Bil je daleč najmočnejši potres na območju Slovenije v 19. stoletju, brez doma je ostalo kar 50.000 ljudi, porušena je bila desetina vseh hiš.

Potres se je zgodil v večernem času, natančneje ob 23.17, ko je večina prebivalcev že spala. Po zadnjih podatkih Agencije RS za okolje je v rušilnem potresu umrlo 21 oseb, dve osebi sta kasneje umrli pri sanaciji ruševin, trije otroci pa so zaradi hudega mraza v začasnem bivališču umrli več dni po potresu. Ranjenih je bilo več deset ljudi, usodne poškodbe pa so večinoma povzročili odpadli deli stavb, predvsem strešniki in dimniki ter odpadajoči omet, druge so pod seboj pokopali podrti stropi.

Trajal je 23 sekund, žarišče se je nahajalo na globini 16 km, magnituda pa je bila ocenjena na 6,1 stopnje. Potresni sunek je obsegal ogromno območje s polmerom približno 350 km, kar znese 385.000 km2.  Največjo škodo je povzročil v premeru 18 km, na območju mesta Ljubljane, Ljubljanskega barja in do Vodic na severu, kjer je bilo porušenih vseh 30 hiš. manjše poškodbe pa so nastale v polmeru do 50 kilometrov. Prvemu potresnemu sunku je sledilo več kot 100 popotresnih sunkov. Ti na srečo niso bili tako močni, a se je tresenje nadaljevalo več tednov, celo mesecev, popotresne sunke je bilo v Ljubljani in okolici namreč moč čutiti vse do junija istega leta, kar je upočasnjevalo  popotresno obnovo, ljudem pa nagnalo strah v kosti. Intenzivni popotresni sunki so porušili še tistih nekaj zgrad, ki so bile že načete v potresu, ljudje so vsakokrat bežali v parke in na trge, mestne oblasti pa so sprejele kup nujnih ukrepov za pomoč najbolj prizadetim Ljubljančanom.

Škoda po potresu je bila ogromna, najbolj so bile poškodovane hiše na današnji Stritarjevi ulici, ki se je takrat imenovala Špitalska po civilni bolnici (Špitalu), kjer so morali porušiti skoraj vse hiše, vključno z bolnico, na njenem mestu pa danes stoji palača Kresija. Ustavila se je prozivodnja v tovranah, šole so bile zaprte, v Ljubljano so prišli vojaki, ki so postavljali šotore, barake in ostala zasilna prebivališča za vse, ki se niso imeli kam zateči, nekateri prebivalci pa so streho nad glavo poiskali kar v vozovih in kočijah ali pa vagonih železnice. Na Mirju so postavili zasilna bivališča iz zeljarskih sodov in kadi, te je brezdomnim Ljubljančanom ponudila družina Jakopič iz Krakovega, ki se je ukvarjala z zeljarstvom.

V mestu je kmalu začelo primanjkovati hrane in Ljubljano je zajela lakota. Takratno aprilsko vreme ljudem brez strehe nad glavo z dežjem in mrazem ni prizanašalo, zaradi slabe bivalne situacije so se hitro začele širiti bolezni, ki so kmalu prerasle v epidemije, še posebej huda je bila davica. Jeseni 1895 je bila na mestu današnjega Univerzitetnega kliničnega centra zgrajena bolnišnica ob Zaloški cesti, kamor so sprejeli vse bolne. Izjemno poškodovane so bile tudi hiše na Židovski, Trubarjevi in Čopovi ulici ter na Levstikovem trgu.

Vsi, ki so imeli možnost, so mesto zapustili, ostali so upali na pomoč oblasti iz Dunaja. Nekaj pomoči je sicer le prišlo iz severa, a je bil ta znesek le kaplja v morje, za ostala sredstva pa so morali ljubljanski mestni veljaki pri dunajskih bankah vzeti posojila za začetek obnove. Na pomoč so hitro priskočili Hrvati, Nemci, Čehi, Poljaki in Rusi, skupaj pa so stopili tudi Slovenci in že takrat pokazali čut za dobrodelnost. Odzvali so se mnogi umetniki in organiziranih je bilo mnogo dobrodelnih koncertov, dobra plat potresa pa je bilo tudi dejstvo, da je usoda v mestu združila slovenski in nemški del prebivalstva, ki ga je politika tako vztrajno delila.

Novo rojstvo

S popotresno obnovo je Ljubljana zaživela novo življenje. Pred letom 1895 je gostila okrog 32.000 prebivalcev, ki so živeli v približno 1373 zgradbah, potres jih je poškodoval okrog 145. Po potresu so bile številne mestne zgradbe podprte s tramovi, da se ne bi podrle. Za obnovo poškodovanih zgradb so lastniki dobili sredstva iz državne blagajne, zato so nekateri prebivalci hiše, ki jih potres ni huje poškodoval, kljub temu navidezno podprli s tramovi, samo da bi prišli do denarja.

Arhitekturno prenovo je zasnoval Maks Fabiani v času secesije, novi razcvet pa je prestolnica dejansko doživela pod županom Ivanom Hribarjem, ki je bil na čelu funkcije med leti 1896 do 1910. Značilnost prenovljene Ljubljane so širše zasnovane ulice, saj se je po potresu izkazalo, da so bile nekatere  preozke, zato do posameznih zgradb ni mogla priti pomoč. Potres je prinesel tudi smernice o potresno varno gradnji, Ljubljana pa je dobila prvo potresno opazovalnico v Avstro-Ogrski monarhiji.

Pripravila. Urška Košir

Vir: Ljubljanske metamorfoze, Darinka Kladik, S tramovi podprto mesto, Janez Kajzer, Agencija republike Slovenije za okolje - ARSO

Foto: B. Cvetkovič, D. Wedam, N. Hotzl, arhiv Turizem Ljubljana

Oddaj komentar

Sledite nam:

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Ljubljana nepremičnine d.o.o.